Monica Z

I söndags var jag på bio och såg Monica Z. Filmen är baserad på Monica Zetterlund och hennes liv. Hon var en stor svensk sångerska som sjöng bland annat Sakta vi gå genom stan. Jag tyckte att filmen var väldigt imponerande, jag levde mig verkligen in i handlingen. Edda Magnason gör en fantastisk prestation och man ska ha i åtanke att det är hennes första långfilm. Tycker att filmen är väldigt bra även om det är många fiktiva inslag, det är som sagt en långfilm inspirerad av hennes liv och för att ge filmen mer dynamik lägger man till en del faktorer (t.ex. Monicas relation till sin pappa som var annorlunda i verkligheten). Det är en väldigt sevärd film och upplevelsen blir ännu större om man är musikintresserad! Mitt tips är att man lyssnar på en eller två av Monicas original-låtar innan det är dags att bränna biopresentkortet. 
 
När jag var på väg hem råkade jag komma över en bok om Monica vilket jag tyckte var jätteroligt! Den heter: "Enkel vacker öm - boken om Monica Zetterlund", författad av Klas Gustafson. Titeln är även första strofen i låten Monicas vals som hon spelade in med BIll Evans och dessa ord är också så som Monica beskrev sig själv. Tyvärr dog hon 2005 i en brand i sin bostad.
 
                     
 
 

Boktips: Niceville

Hej alla kulturglada!

Idag är det så himla fint väder så jag kan inte hålla mig inne. Ska sätta mig i solen och fortsätta med boken jag läser: Niceville!

Boken handlar om rasskillnaden mellan svarta och vita i USA i mitten av 1900-talet. Handlingen utspelar sig i en sydstat och där en ung kvinna i 20-årsåldern med författardrömmar bestämmer sig för att intervjua de mörkhyade hemhjälperna i trakten, ett mycket farligt uppdrag som hade straffats hårt på den tiden. Boken är inte bara skriven i hennes perspektiv, man får även se genom två av de mörkhyade kvinnornas ögon. Det är en spektakulär bok och skildrar otroligt bra hur det var på den tiden. Den behandlar humor och spänning med en otrolig balans.
Originaltiteln är "The Help" och boken har även filmatiserats 2011, regisserad av Tate Taylor. Octavia Spencer vann en Oscar för bästa biroll som Minny Jackson.

Argo

Det här var ju lite pinsamt. Två "tillbaka-inlägg" på rad! Kan ärligt konstatera att jag inte är världsbäst på att blogga vad gäller kvantitet... Men å andra sidan försöker jag att göra allt så att ni läsare (få som många) blir nöjda och för mig är kvalitet viktigast! Ska dock försöka att blogga mer än en gång om året haha..

Tänkte inleda detta nya bloggförsök med att tipsa om filmen Argo. Filmens handling är baserad på en riktig händelse - gisslandramat från den iranska revolutionen. En grupp revolutionärer i Teheran störtar den amerikanska ambassaden och tar de anställda som gisslan - och upptäcker därefter att det saknas sex stycken (de har flytt och gömmer sig på den kanadensiska ambassaden). Ben Afflecks karaktär står i centrum och det är hans uppgift att få dessa sex amerikanare hem till USA. Deras täckmantel är att låtsas vara ett filmteam som söker efter platser att filma i Iran.

Filmen vann årets Oscar för bästa film och det tycker jag verkligen att den är värd. I början tyckte jag att den var lite svår att förstå men till slut kan du inte hjälpa att ryckas med i handlingen. Ska de lyckas? Hur ska det sluta? Tycker verkligen att alla borde se den.
För övrigt var Ben Affleck inte bara huvudrollsinnehavaren utan har även regisserat och producerat filmen och j av tycker att hans prestation är helt fantastisk!

För att få överblick på filmen och se övriga fakta kan ni besöka IMDB här :
http://www.imdb.com/title/tt1024648/

RSS 2.0